لیست اختراعات مصطفي سهراب پور
يافتن يك راه حل عملي براي دزيمتري منجر به طراح و ساخت فانتوم جامدي شد كه با آن بتوان به توزيع دز در هنگام استفاده از اپليكاتور تاندم و اووئيد پرداخت. فانتوم براي قرارگيري اپليكاتور اووئيد سايز متوسط و تاندم 5 سانتي متري Nucletron ساخته شده است. فانتوم شامل لايه هاي پر سيكس به شكل مكعب مستطيل و به وزن تقريبي 4 كيلوگرم داراي ك پايه و دو محفظه نگهدارنده مي باشد. ابعاد محفظه بالايي 10* 14* 17 سانتي متر براي ارتفاع عرض و طول و ضخامت هر لايه پرسپكس 2 ميلي متر مي باشد. هر لايه در اين محفظه طبق هندسه محيطي اپليكاتور با ليزر برش داده شد تا با روي هم سوار شدن لايه ها اپليكاتور به طور كامل احاطه گردد. محل قرار گيري فيلم در بين لايه ها مي باشد. براي TL دوزيمتري قرارگيري دزيمترها به طور شعاعي و در امتداد جانبي اپليكاتور مي باشد. جهت قرارگيري TLD در جايگاه هاي مورد نظر خشاب هايي از پرسپكس تهيه شده كه پس از تعبيه TLD در آن به حالت عمود در جايگاه ها قرار مي گيرند. محفظه زيرين داراي ابعاد مشابه است كه با لايه هاي 2 ميلي متري ساده پر مي شود.
خلاصه اختراع اختراع با عنوان " فرايند طراحي و ساخت گريد ماموگرافي به روش ميكروليتوگرافي " در حوزه فيزيك كاربردي و در صنعت هسته اي در سيستم هاي تصويربرداري تشخيصي پزشكي نظير ماموگرافي قرار مي گيرد. مشكل فني گريدهاي رايج كه امروزه مورد استفاده قرار مي گيرند، نداشتن هندسه بهينه است كه اين خود تبعات زيانبار گوناگوني را بعداً متوجه بيمار مي كند. ضمناً عدم حصول تصوير با كيفيت و كنتراست مناسب براي تشخيص بافت سرطاني از بافت سالم در پستان از مشكلات ديگر گريدهاي موجود است. اساس راه حل ارائه شده در فرايند ارائه شده در اين اختراع پس از گذراندن تست هاي بهينه سازي توسط نرم افزار هاي شبيه ساز مونت كارلويي MCNPX هندسه و روش ساختي را ارائه مي دهد كه علاوه بر دارا بودن تمام ويژگي هاي يك گريد بهينه معضلاتي نظير كيفيت پايين را حل مي نمايد. پايه تئوريك اين بهينه سازي با يافتن مقدار اكسترمم رابطه (1) انجام شد. روش ساخت مبتني بر ميكروليتوگرافي با اشعه ماوراء بنفش مي باشد (بلوك دياگرام اجرايي فرايند در شكل 9 در ضمائم). برجستگي ويژه استفاده از اين نوع تكنيك ساخت امكان تهيه گريدهاي خطي با فواصل بينابيني مورد دلخواه منطبق بر حالت بهينه هندسي است. كاربرد اين گريد در هر دو نوع سيستم تصويربرداري ماموگرافي فيلم ـ صفحه و ديجيتال است.
اختراع با نام \\" فرايند طراحي و ساخت گريد بهينه براي سيستم هاي ماموگرافي با استفاده از تكنيك برش ليزري \\" به عنوان فرايند ساخت وسيله اي مهم در تصويربرداري پزشكي (ماموگرافي) براي تشخيص زود هنگام غدد سرطاني در بافت پستان كاربرد داشته و زير مجموعه فيزيك كاربردي، بهداشت و سلامت و نيز در صنعت هسته اي قرار مي گيرد. مشكل فني گريدهاي رايج كه امروزه مورد استفاده قرار مي گيرند، نداشتن هندسه بهينه است كه اين خود تبعات زيان بار گوناگوني را بعداً متوجه بيمار مي كند، كه به عنوان سرطان ثانويه از آن ياد مي شود. به علاوه، عدم حصول كيفيت حداكثري در تصاوير خروجي مشكلات ديگر گريدهاي موجود مي باشد. اين امر مي تواند موجب افزايش خطا در تشخيص بافت سرطاني از بافت سالم در پستان گردد. پس از گذراندن تست هاي بهينه سازي با انجام كد نويسي در نرم افزار شبيه ساز مونت كارلويي MCNPX؛ فرايند ارائه شده در اين اختراع، هندسه و روش ساختي را ارائه مي دهد كه علاوه بر دارا بودن تمام ويژگي هاي يك گريد بهينه، معضلاتي نظير كيفيت پايين تصاوير حاصله و افزايش دز بيمار را حل مي نمايد. پايه تئوريك اين بهينه سازي با يافتن مقدار اكسترمم رابطه (3) در توصيف اختراع مي باشد. روش ساخت مبتني بر برش ليزري بوده و ماده بينابيني در صفحه گريد سلولز انتخاب گرديد (شكل 8). برجستگي ويژه استفاده از اين نوع تكنيكِ ساخت، امكان تهيه گريدهاي خطي كانوني با فواصل بينابيني مورد دلخواه و همچنين انطباق بر حالت بهينه هندسي؛ براي هر دو نوع گريد مورد استفاده در سيستم هاي ماموگرافي فيلم ـ صفحه و ديجيتال مي باشد.
اختراع با نام " روشي سريع براي محاسبه آسيب به دي ان اي(DNA) در داخل و خارج ميدانهاي فوتوني و الكتروني " به عنوان روشي جديد و كارا براي محاسبه آسيب به دي ان اي در ميدانهاي فوتوني و الكتروني مورد استفاده در درمان سرطان بوده و زير مجموعه فيزيك كاربردي، بهداشت و سلامت و نيز در صنعت هسته اي قرار مي گيرد. بدليل زمانبر بودن محاسبات آسيب به دي ان اي با كدهاي مونت كارلو از آنها نميتوان براي محاسبه آسيب وارده به سلولها در ميدانهاي فوتوني و الكتروني مورد استفاه در درمان سرطان استفاده كرد. در اين اختراع با كوپلينك دو كد MCNP ، MCDS و استفاده از طيفهاي محاسبه شده با GEANT-DNA روشي سريع و كار براي محاسبه آسيب وارده به سلولها در ميدانهاي مذكور ارائه شده است. آسيب بيولوژيكي نسبي براي نقاط مختلف ميدان با استفاده از رابطه 1 (بيان شده در توصيف اختراع) محاسبه شد. روش مذكور براي فوتونهاي با انرژي 6، 10 و 18 مگاولت مورد بررسي قرار گرفت. آسيب بيولوژيكي نسبي در خارج از ميدان نسبت به داخل تا 11 درصد افزايش مي يابد. بنابراين در محاسبات دزيمتري درمان سرطان با راديوتراپي مي بايستي از اين روش بهره جست.
اختراع با نام " مدل جديد چشمه براي محاسبات راديوتراپي " به عنوان مدل چشمه جديد مورد استفاده در محاسبات طراحي درمان تومورهاي سرطاني و زير مجموعه فيزيك كاربردي، بهداشت و سلامت و نيز در صنعت هسته اي قرار مي گيرد. مشكل اصلي مدلهاي چشمه كنوني در نظر نگرفتن وابستگي كامل انرژي ذره به جهت آن، عدم اعتبار در فواصل زياد چشمه تا سطح، دارا نبودن قابليت سوق چشمه و وابستگي به اجزاء شتابدهنده است كه مدل چشمه جديد تمام ايرادات مذكور را برطرف نموده است. مدل چشمه جديد بر اساس هيستوگرامهاي همبسته بوده و فايل فضاي فاز را با توجه به كمترين فاصله از محور اصلي شتابدهنده و مختصات اين كمترين فاصله بر اساس روابط فوق به دوبخش چشمه هاي نقطه اي و سطحي تقيسم ميكند. مدل چشمه با استفاده از فايل فضاي فاز و اندازه¬گيري اعتبارسنجي شد. اختلاف بين پروفايلهاي دز محاسبه شده با استفاده از مدل چشمه و فايل فضاي فاز كمتر از 2% بيشينه دز در فاصله چشمه تا 100 سانتيمتر و 2.5% بيشينه دز در فاصله چشمه تا سطح 200 سانتيمتر بود. اختلاف بين مدل چشمه و فايل فضاي فاز در خارج از ميدان كمتر از نيم درصد بيشنه دز بود. اختلاف بين اندازه گيري و مدل چشمه كمتر از 2% بيشينه دز يا 2 ميليمتر تا همخواني در فاصله چشمه تا سطح 100 سانتيمتر بود.
موارد یافت شده: 5